Exista multe forme de cancer, insa dintre toate acestea, femeile sunt cel mai des afectate de cancer la san. Pentru depistarea precoce a cancerului de san, examenele de diagnostic precoce de catre ginecolog sunt foarte importante.
Cancerul de san este o tumora maligna la nivelul glandei mamare care poate afecta in primul rand femeile, dar in cazuri rare si barbatii.
Care sunt cauzele cancerului de san?
Cauzele aparitiei cancerului de san nu au fost inca clarificate pe deplin. Boala isi face aparitia spontan la majoritatea celor afectati, adica apare fara ca medicii sa poata gasi o cauza clara pentru acest lucru. Indiferent insa, exista unii factori de risc care pot promova cancerul de san, cum ar fi:
- Varsta inaintata.
- Lipsa de exercitiu si obezitate dupa menopauza.
- Consum unor cantitati mari de alcool in mod regulat.
Care sunt simptomele cancerului de san?
In stadiul initial al cancerului de san, pacientul nu observa de obicei niciun simptom, in special nici o durere. Cu toate acestea, exista diverse semne care pot indica cancerul de san. Acestea includ:
- Intarire sau balon in piept care anterior nu se simtea.
- Diferenta de dimensiune a sanilor, care nu a existat anterior.
- Secretii apoase, sangeroase sau purulente de la un mamelon.
- Ganglionii limfatici palpabili din axila, care nu sunt cauzati de alte boli si nu au existat anterior.
- Aspect diferit al sanilor la ridicarea bratelor.
- Alte simptome din zona sanilor si a mameloanelor, cum ar fi o inrosire vizibila.
Cu toate acestea, aceste simptome nu inseamna neaparat ca boala este cancerul de san. In cazul in care pacientul/pacienta observa aceste simptime, are cu siguranta nevoie de un examen medical puternic recomandat. Daca cancerul de san a ajuns deja la un stadiu avansat, poate provoca alte simptome, cum ar fi:
- Scadere nedorita in greutate.
- Epuizare si oboseala frecventa.
- Durere generala, de exemplu sub forma de dureri la membre sau dureri de spate (din cauza metastazelor din oase).
Cum este diagnosticat cancerul de san?
Cu cat diagnosticul de cancer de san are loc mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele unui tratament de succes. Daca se suspecteaza cancer de san, este recomandat de urgenta sa fie examinat de acest aspect de catre un medic.
Medicul va intreba mai intai pacientul despre istoricul medical si apoi va incepe examinarea fizica. In acest sens, el va scana cu atentie atat sanii, cat si gropile si axile claviculare.
Daca suspiciunea de cancer de san se intareste, mamografia se efectueaza pentru prima data la pacientii cu varsta peste 40 de ani. Aceasta este o examinare a radiografiei a sanului.
Daca constatarile nu sunt clare, medicul poate solicita de-asemenea o elastografie in Cluj. O astfel de procedura este necesara pentru diagnosticul diferential intre un nodul malign si un nodul belign. Datorita acestei proceduri, nu mai este necesara o biopsie.
O elastografie mamara nu inlocuieste nici mamografia si nici ecografia, ci doar completeaza aceste tehnici.
Care este terapia pentru cancerul de san?
Medicul va adapta individual terapia pentru cancerul de san la pacient si progresul cancerului. Tipul de tratament depinde, printre altele, de marimea tumorii si daca cancerul a fost deja metastazat.
In cele mai multe cazuri, indepartarea chirurgicala a tesutului tumoral este cel mai important tratament. Dupa o operatie, poate avea loc radioterapia.