Ce inseamna eliminarea cotei de lapte pentru micii producatori romani ?

0 Shares
0
0
0

Ce inseamna eliminarea cotei de lapte pentru micii producatori romani ?Dupa cum stiti deja , incepand cu anul 2015 Uniunea Europeana a decis sa elimine cota de lapte pentru toate tarile membre . Insa , inainte sa dezvoltam acest subiect vreau sa va prezint mulgatoare-vaci.blogspot.com  .

Acest  site comercializeaza  aparate de muls vaci de cea mai buna calitate la cel mai mic pret din tara noastra , preturile incep de la 1.890 lei .

Pe langa un raport calitate / pret imbatabil  mulgatoare-vaci.blogspot.com ofera si garantie de 2 ani ,  livrare gratuita in toata tara in maxim 24 de ore si o galeata de inox de 13 L cadou pentru fiecare achizitie . Pentru mai multe informatii va invit sa accesati http://www.mulgatoare-vaci.blogspot.com .

Si acum sa revenim la sistemul cotei de lapte  impus de Uniunea Europeana . Acest sistem , care este in vigoare inca din1984 , are drept scop regularizarea ( sau mai bine spus limitarea ) productiei de lapte si a produselor lactate .

[adsenseyu1]

Fiecarui stat membru UE ii este alocata o cota nationala , iar fiecare producator in parte primeste o cota individuala . In momentul in s-a decis introducerea acestei cote in comunitatea europeana exista un surplus de peste 1 milion de tone de lapte praf degresat si peste 1 milion de tone unt . Stocarea acestor cantitati insemna cheltuirea a peste 40% din fondurile alocate de UE  pentru agricultura .

Desi initial s-a hotarat utilizarea acestui sistem pe o perioada de 8 ani , iata ca am ajuns in 2014 si sistemul este inca utilizat .

Impactul implementarii acestui sistem al cotei de lapte a insemnat :

–    Lichidarea aproape 100% a stocurilor suplimentare .
–    Cresterea preturilor produselor lactate pe piata mondiala .
–    Cresterea preturilor practicate de fiermieri pe piata interna .
–    Reducerea semnificativa a cheltuielilor suportate de UE pentru lapte s.m.d .

In acelas timp insa  UE protejeaza piata interna a  laptelui prin intemediul urmatoarelor mecanisme :

–    Implementarea unui sistem de taxe de import pentru statele intra comunitare .
–    Acordarea unor subventii pentru exporturile in afara spatiului comunitar .
–    UE intervine in momentul in care preturile ajung sub nivelul pretului de interventie .
–    Si multe alte facilitati .

Specialisti sunt de parere ca eliminarea cotei de lapte va avea un impact negativ pentru Romania . Cei mai pesimisti sunt de parere ca peste 800.000 de mici fermieri din Romania risca sa fie eliminati de pe piata din 2015 .

Cu toate acestea comisarul pentru agricultura din partea Romaniei , Dacian Cilos , este de parere ca fermierii din tara noastra stiu despre eliminarea cotei de lapte inca de acum 5 ani iar actualmente piata internationala a laptelui este pe un trend ascendent . Cu alte cuvinte , teoretic , exista capacitatea de absorbtie in proportie de 100% a productiei de lapte .

[adsenseyu1]

Desi , dupa cum spuneam , se stie de eliminarea cotei de lapte de aproximativ 5 ani , apropierea momentului pune putin pe jar institutiile europene , care trebuie sa se asigure ca pot face fata oricarei situatii neprevazute .

Romania are dreptul de a produce 3 milioane de tone de lapte in fiecare an , dintre care 2 milioane de tone sunt destinate comercializarii iar 1 milion de tone poate fi livrat catre unitatile de procesare .

Daca tara noastra depaseste cele 3 milioane de tone , UE percepe penalizari de 278,3 euro pentru fiecare tona in plus . Insa in cazul in care cantitatea produsa este mai mica , in anul urmator Romania va avea o cota mai mica .

Alte stiri actuale :

1. MADR reia finanţarea micilor producători de lapte
2. Ministerul Agriculturii pune la bataie 15,9 milioane de euro pentru a stimula comasarea micilor producatori de lapte
3. O şansă în plus pentru producătorii de lapte sătmăreni
4. Brânza şi laptele vândute la tarabă se scumpesc din februarie, după intrarea în vigoare a unor norme europene

0 Shares
You May Also Like