Este posibil să fi auzit de dușurile reci ca remediu pentru durerile musculare sau pur și simplu pentru a te ajuta să te trezești rapid. Pe lângă acestea, se discută și despre rolul lor în tratamentul anxietății atunci când sunt utilizate ca parte a hidroterapiei.
Ce este anxietatea?
Anxietatea este o afecțiune care provoacă frică și îngrijorări excesive. Deși zilele stresante fac parte din viața tuturor, tulburările de anxietate pot interfera cu activitățile zilnice, uneori făcând dificilă participarea la acțiunile de la muncă sau de socializare.
Anxietatea cronică poate fi tratată în mai multe moduri de către un medic psihiatru. Însă, terapiile complementare pot fi de mare folos în această luptă cu propriile gânduri. Dușurile reci sunt considerate ca fiind utile în combaterea acestei afecțiuni și se crede că originile lor provin din tehnicile de medicină ayurvedică.
Înainte de a-ți face un duș rece, totuși, analizează situația cu care urmează să te confrunți și acordă-ți câteva momente să înțelegi ceea ce simți. Folosește introspecția ori de câte ori te confrunți cu o întâmplare dificilă și străduiește-te pe cât poți să îți îmbunătățești stilul de viață. Dacă nu știi cum, intră pe wellnessist.ro unde poți găsi sfaturi și oameni care te pot ajuta să îți faci viața mai frumoasă cu ajutorul unor practici aproape banale.
Metoda dușului rece – Funcționează ?
În teorie, dușurile reci ar putea ajuta la minimizarea simptomelor anxietății, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi că apa rece este un tratament eficient pentru această afecțiune. Unele studii au investigat deja eficacitatea hidroterapiei în tratarea altor afecțiuni de sănătate mintală, descoperind lucruri aplicabile și în gestionarea anxietății.
Efectele produse de sindromul de anxietate au ca rezultat creșterea ritmului cardiac. Deși când vine vorba de depresie, un duș rece crește și mai mult frecvența bătăilor inimii, unele studii au observat că imersiunea în apă rece poate reduce ritmul cardiac cu până la 15%, pentru pacienții care suferă de tulburări anxioase.
Pe de altă parte, studiile au demonstrat că dușurile regulate cu apă rece pot stimula sistemul imunitar. Anxietatea nu este neapărat cauzată de un sistem imun precar, dar ea poate constitui un factor de risc pentru apariția inflamațiilor și pentru manifestarea mai agresivă a acestora.
Cum ar putea funcționa ?
Dușurile reci ar putea funcționa prin creșterea nivelului endorfinelor sau a hormonilor care te fac să te simți fericit. Acestea ameliorează semnificativ simptomele depresiei și anxietății, conferindu-ți o stare de bine, de liniște și bucurie. Apa rece poate acționa și prin reducerea secreției de cortizol, hormonul care induce stresul.
Un duș rece poate fi de asemenea un exercițiu foarte bun de atenție și concentrare asupra propriilor gânduri și asupra prezentului. În momentul în care îți concentrezi atenția pe apa rece și pe senzațiile care te încearcă când îți atinge corpul, uiți de orice frică sau grijă nefondată și te ancorezi în prezent, conectându-te la tine și la trăirile tale personale.
Ca orice practică însă, nu trebuie folosită în mod abuziv. Setează-ți frecvența ideală pentru dușurile reci și cel mai important nu dezvolta o dependență de ele. Dacă le folosești ca o alternativă de refugiu, te vei trezi în situația în care nu le mai poți folosi, din cauza împrejurărilor de moment și atunci îți va fi și mai greu să-ți stăpânești trăirile.
Mesaj de luat acasă!
Dușurile reci pot ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate în timp, datorită efectelor apei reci asupra circulației și a hormonilor. Cu toate acestea, un duș rece nu ar trebui să înlocuiască evaluarea stării emoționale personale de către un medic în cazul anxietății severe.