Asigurarea desfasurarii permanente a activitatii din diverse intreprinderi presupune crearea de stocuri pentru diferite materiale si bunuri necesare procesului de productie. In acest scop se folosesc mai multe tipuri de rafturi.
Stocurile cu resurse materiale se pastreaza in depozite pana in momentul in care se incepe procesul de productie. Asa cum si produsele finite care se obtin pana la intrarea in circulatie sunt stocate sub forma de depozite si sunt pastrate in depozite.
Marimea, numarul sau competenta depozitelor depind si de nomenclatura, de marime nivelului de consum de materiale, de dimensiunile intreprinderii, de specializare si cooperare si de organizarea aprovizionarii.
Depozitele sunt cladiri, constructii sau suprafete amenajate in mod special cu toate instalatiile necesare pentru realizarea operatiilor legate de manipulare si de pastrarea unui material sau a unor produse finite.
[adsenseyu1]
Faptul ca exista depozite permite sa se asigure continuitate in procesul de productie mai ales in sectii de baza si in plus asigura si satisfacerea din punct de vedere operativ a cererii.
Magazinele sunt spatiile in care sunt depozitate materiile prime, stocurile si bunurile care trebuie prelucrate. Faptul ca exista si magazii permite cumpararea de materii prime care vor asigura continuitatea activitatilor din spatiul de productie.
Principalele obiective ce apartin activitatii in depozite sunt pastrarea in cele mai bune conditii a materialelor sau produselor finite, reducerea costurilor de manipulare, depozitare sau transport, utilizarea completa a spatiilor pentru depozitare si asigurarea unei evidente cat mai bune a situatiei stocurilor cu materii prime, produse si materiale care sunt importante in procesul de productie.
Proiectarea depozitelor are loc fie in prima etapa impreuna cu toate celelalte unitati din intreprindere sau curent datorita schimbarilor care pot sa apara in activitatea fabricilor si le pot schimba profilul.
Pentru proiectare se impune cunoasterea mai multor informatii precum zona si spatiul pentru depozitare si modul de amplasare, articolele care ar trebui depozitate si care ar trebui sa poata umple fiecare spatiu liber si mijloacele prin care va avea loc depozitarea, precum si echipamentele de manipulare care vor fi folosite.
Cu ocazia realizarii dispozitivelor se va face si o optiune care sa lege depozitarea centralizata cu cea necentralizata.
[adsenseyu1]
Avantajele depozitarii centralizate sunt timpul redus de deplasare a materialelor de la un depozit la mai multe puncte de consum fapt ce duce la o satisfacere mult mai rapida a cerintelor pe care le au consumatorii, posibilitatea de a pastra mai multe materiale care sunt necesare pentru toate subunitatile.
Avantajele pentru depozitarea descentralizata sunt cheltuielile administrative reduse, o foarte buna utilizare a personalului din depozit, se evita dublarea spatiului in cazul articolelor de acelasi fel, stocurile sunt mai mici si intreaga evidenta a produselor existente in depozit sunt in acelasi loc.
Sunt mai multe tipuri de depozite si fiecare se clasifica in functie de mai multe criterii. Unul dintre criterii este constructia tehnica si in acest sens depozitele pot sa fie semideschise, inchise sau deschise.
In functie de specializare sunt depozite universale unde se pastreaza o gama mai larga de materiale si de produse finite, si depozite specializate in care se vor pastra numai anumite tipuri de resurse.