Termopanele de bucatarie – de ce trebuie detector de gaze

0 Shares
0
0
0

Poate nu stiati, dar din 2016 exista o prevedere legislativa ce impune ca persoanele fizice sa-si doteze bucataria cu detector de gaze, in cazul in care au geamuri termopan. Un pret rulouri exterioare excelent, poti gasi numai pe Elitechmsystem.ro.

Nerespectarea acestei prevederi poate atrage amenzi cuprinse intre 2000 si 4000 de lei. De asemenea, mai este prevazut si faptul ca aceste detectoare trebuie schimbate obligatoriu inainte de perioada iesirii din garantie.

Daca aveti in casa aparate ce folosesc gazul, asa cum ar fi un aragaz sau o centrala termica pe gaze, in incaperile in care acestea sunt pozitionate, trebuie sa aveti si detector de gaze, conform acestei prevederi.

Daca nu veti face astfel, riscati amenda. Aceste reguli (rezultate din prevederea respectiva) au fst incluse in ANRE (Autoritatea Nationala in Domeniul Energiei) cu nr.5 per 2009, care se refera la aprobarea tuturor normelor tehnice pentru executarea, proiectarea, montarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaz natural.

Daca vorbim despre instalatiile de interior pentru folosirea gazelor naturale, aceasta lege prevede ca pentru functionarea in siguranta a acestor aparate, volumul minim interior al incaperii unde este instalat dispozitivul, trebuie sa fie de 18mc (metri cubi), pentru aproape orice incapere (mai putin baile si bucatariile), iar in cazul bailor si bucatariilor, acestea trebuie sa aiba minim 7 mc.

De asemenea, toate incaperile in care sunt prezente astfel de dispozitive trebuie sa aiba o ventilatie corespunzatoare, trebuie sa poata fi aerisite bine, pentru ca gazele sa poata fi evacuate rapid in caz de necesitate.

Ferestrele sunt si ele reglementate in aceasta prevedere. Acestea trebuie sa reziste la presiuni destul de mari (de cel putin 1180 Pa) si sa aiba o suprafata totala minima de cca. 0.03 mp, pentru fiecare metru cub de volum net (al incaperii) daca locuinta este din beton armat si 0.05 mp pentru fiecare metru cub volum, daca vorbim despre locuinte construite din alte materiale (zidarie, lemn, etc.).

Reviziile si verificarile la perioade determinate, sunt si ele obligatorii.

Toate instalatiile care se folosesc de gaze naturale trebuie sa aiba revizii periodice, potrivit altui ordin al ANRE, cu numarul 179 per 2015. Cu alte cuvinte, verificarea acestor instalatii si dispozitive (centrale termice, alte instalatii de gaze) se va face o data la 2 ani sau la cererea proprietarilor.

Revizia tehnica, care este cea mai importanta verificare, se va face o data la 10 ani sau dupa ce s-a intrerupt folosirea dispozitivului/instalatiei pentru mai mult de jumatate de an. De asemenea, daca in locuinta dumneavoastra s-a petrecut vreun eveniment care ar fi putut afecta cu ceva instalatia, este indicat sa faceti verificari amanuntite.

Daca verificarile sau reviziile nu vor fi declansate (cerute) de catre cetateni, nu se vor face decat cele obligatorii la perioada de timp stabilita prin lege. Aceste revizii generale obligatorii, vor fi efectuate numai de catre firmele autorizate ANRE.

Pentru a anunta acest lucru din timp, furnizorii de gaze va vor trimite instiintari despre verificarile si reviziile periodice, pe care sunteti obligati sa le efectuati.

0 Shares
You May Also Like