Casele de amanet reprezinta o solutie „de avarie” in momentul in care ati ramas fara bani. Totusi este de remarcat ca multi consumatori nu mai apeleaza atat de mult ca in perioadele de criza la aceste case de amanet aur din trei motive.
In primul rand, nu mai au aur de amanetat, apoi au aparut in ziua de astazi si alte oportunitati de a imprumuta rapid sume de bani, sau a vinde lucruri pe care le aveti in casa dar de care nu mai aveti nevoie. Dar se pune o intrebare fireasca: ce tipuri de clienti are o casa de amanet? La astfel de imprumuturi care sunt oferite de casele de amanet apeleaza de obicei clientii asa numiti nebancabili.
Acestia au nevoie in general de sume mici de bani, oferite pe perioade extrem de scurte si care nu au venituri sau care au venituri extrem de mici. Sunt si alte situatii cand acesti clienti au intarzieri foarte mari la credite bancare.
Aceste credite rapide, nefiind garantate cu bunuri sau cu un anumit tip de venit, au costuri mult mai ridicate acestea constand in dobanda si comisioane, care sa acopere un eventual risc in cazul in care nu este platit creditul. Casele de amanet acorda credite in schimb primind o cantitate importanta de aur, sau alte metale pretioase.
Aurul, este evaluat si apoi pastrat in casa de amanet pana ce creditul va fi rambursat, odata cu dobanda aferenta. Daca la data stabilita nu se returneaza banii si dobanda respectiva, aurul va apartine casei de amanet. In general o casa de amanet evalueaza bijuteriile din aur la circa 50% din valoarea lor reala, iar daca aurul ramane in posesia lor, poate fi valorificat foarte usor la o valoare mult mai mare decat cea a casei de amanet.
O statistica destul de interesanta arata ca circa 15-20% dintre bunurile amanetate mai sunt recuperate de catre posesorii acestora. Casele de amanet au inregistrat in perioade de criza profituri extrem de mari, insa acestea sunt in foarte mare scadere. Acestea atrag de obicei clientii prin dobanzi foarte mici intre 0,1% si 0.2% pe zi, fata de 1-3% in perioade mari de criza. Totusi casele de amanet mai au un as in maneca.
Pe langa faptul ca accepta aur si bijuterii au inceput in ultimii sa isi diversifice bunurile care au fost luate in amanet. De exemplu se achizitioneaza electronice, electrocasnice, autoturisme, etc., insa aceasta presupune asigurarea de spatii mai mari pentru depozitarea bunurilor amanetate si automat costurile vor fi mai mari.
Este foarte importanta si reglementarea activitatii caselor de amanet care bineinteles ca nu au voie sa primeasca drept amanet terenuri sau proprietati imobiliare. Este foarte important ca si casele de amanet sa aiba niste reguli stabilite extrem de clar pentru a putea functiona in avantajul lor, dar si al clientilor.
In concluzie, se observa o scadere a imprumuturilor realizate la casele de amanet, acest lucru datorandu-se in special unei oarecari revigorari economice in ultimii ani in tara noastra.