Materiale de construcții rezistente la cutremure

0 Shares
0
0
0

În timp ce amortizoarele, pendulele și „pelerina seismică” alcătuită din inele de beton  pot contribui la disiparea energiei într-o anumită măsură, materialele utilizate la construcția unei clădiri sunt la fel de responsabile pentru stabilitatea acesteia în cazul unui seism.

Materialele rezistente la cutremure includ componente standard precum oțelul structural și lemnul sau BCA-ul și noi inovații precum aliajul cu memorie a formei și bambusul.

Dacă despre ultimele două mai sunt încă lucruri de discutat, despre primele se cunosc multe informații, astfel că, dacă dorești să le utilizezi pentru a-ți construi ceva rezistent la seisme, poți apela cu încredere la experții de la proactiv.ro să te îndrume în alegerea celor mai bune variante adaptate nevoilor tale și circumstanțelor în care construiești.

Oțelul și lemnul

Pentru ca un material de construcție să reziste la stres și vibrații, acesta trebuie să aibă ductilitate ridicată – capacitatea de a suferi deformări în urma acțiunii unor forțe. Clădirile moderne sunt adesea construite cu oțel structural – o componentă a oțelului care vine într-o varietate de forme care permit construcțiilor să se îndoaie fără a se rupe. Lemnul este, de asemenea, un material cu ductilitate surprinzător datorită rezistenței sale ridicate față de structura sa ușoară.

BCA-ul

BCA-ul (beton celular autoclavizat) este unul dintre cele mai ușoare materiale de construcții, având în același timp o rezistenta foarte mare care oferă stabilitate. Totodată, acest material dispune și de rezistență în timp, nefiind influențat de fenomenele naturale sau de schimbările de climă. În plus, mai deține un avantaj major și anume este rezistent la foc.

Materiale inovatoare

Oamenii de știință și inginerii dezvoltă noi materiale de construcție care să reziste la cutremure de magnitudini mari. Inovațiile, cum ar fi aliajele cu memorie de formă, au capacitatea de a suporta tensiunea grea și de a reveni la forma lor inițială, în timp ce folia de plastic întărită cu fibre – realizată dintr-o varietate de polimeri – poate fi înfășurată în jurul coloanelor și oferă o rezistență și ductilitate cu până la 38% mai mare acestora.

De asemenea, inginerii se orientează către elemente naturale. Fibrele lipicioase dar rigide ale midiilor și raportul între rezistență și dimensiune al mătăsii de păianjen sunt elemente promițătoare în crearea unor structuri rezistente și naturale împotriva seismelor. Bambusul este unul din materialele preferate de construcție în zonele de mare agitație seismică, datorită faptului că este maleabil, iar dacă se distruge nu provoacă daune prea mari, fiind ușor.

De-a lungul anilor, inginerii și oamenii de știință au conceput tehnici pentru a crea clădiri eficiente împotriva cutremurelor. Deși tehnologia și materialele avansează, încă nu s-a descoperit formula perfectă pentru a crea o clădire 100% rezistentă la seisme. Totuși, dacă o construcție este capabilă să le permită locuitorilor să iasă din ea fără a se prăbuși pe ei și salvează vieți și comunități, putem considera că am ajuns la un mare succes.

Concluzionând…

Deși mama natură va deține mereu puterea absolută asupra globului pământesc, experții de pretutindeni se străduiesc să descopere modalități din ce în ce mai practice și mai ușoare de a ne feri de forțele dezlănțuite ale naturii cât mai eficient.

 

 

0 Shares
You May Also Like