Pentru cei care nu stiu la ce se foloseste de fapt LPG si pentru ce este acesta util am redactat acest articol care sa va ofere toate informatiile necesare.
Desi masajul cu vid a fost inventat pentru a trata arsurile si cicatricile, se pot gasi foarte putine rapoarte despre efectele acestei interventii. Imediat dupa elaborarea sa, dispozitivul este utilizat pe scara larga in Europa pentru tratarea traumelor si a cicatricilor. In timpul acestei utilizari, furnizorii de ingrijire au observat rapid capacitatea sa de a imbunatati aspectul celulitei si, prin urmare, majoritatea studiilor s-au axat in principal pe lipodistrofie, pentru a investiga mecanismul de lucru.
Numarul de studii privind celulita este de trei ori mai mare decat in cazul arsurilor sau cicatricilor. Prin urmare, efectuarea unei revizuiri asupra efectelor depresomasajului asupra diferitelor straturi ale pielii ar putea oferi mai multe informatii decat o cautare a efectelor sale numai asupra arsurilor si cicatricilor.
Scopul acestui articol este de a prezenta o imagine de ansamblu a literaturii disponibile cu efectele fizice si fiziologice ale masajului cu vacuum asupra structurilor cutanate epidermale si dermice. Acest lucru s-a facut pentru a gasi mecanismele de lucru adiacente ale Endermologiei care ar putea beneficia de vindecarea arsurilor si cicatricilor.
Analizand efectele fizice si fiziologice ale acestui tratament putem sa ne marim cunostintele in ceea ce priveste influenta asupra procesului de cicatrizare si ele pot clarifica rezultatul obtinut . Discutia contine analize translationale ale rezultatelor acumulate si ofera recomandari pentru cercetari viitoare pe aceasta tema.
Dupa stabilirea problemei de cercetare, a fost elaborata o strategie extinsa de cautare. Au fost eligibile studii pentru urmatoarele categorii:
• Studiu controlat randomizat (RCT) sau studiu clinic controlat (CCT)
• Studii de cohorta, studii de control al cazurilor sau studii transversale
• Studii pilot
• Studii pe modele animale sau modele umane
• Studii privind efectele fizice si fiziologice asupra structurilor cutanate epidermice, dermice si hipodermice
• Articole publicate intre 1990 si 2016
• Articole scrise in engleza si franceza
Toate studiile eligibile necesare pentru a examina efectele masajului cu vacuum. Studiile privind masajul cu vacuum combinate cu alte interventii au fost excluse. Studiile pe animale au fost considerate eligibile in masura in care a fost utilizat modelul porcin. Acest model este folosit frecvent ca model pentru vindecarea ranilor cutanate umane.
O cautare extinsa a publicatiilor a fost efectuata utilizand publicul PubMed, Web of Science si Google. Toate cautarile au inceput la 1 ianuarie 1990 si s-au incheiat la 1 ianuarie 2016. Termenii de cautare au inclus (depressomassage SAU “masaj mecanic” SAU endermologie SAU “masaj cu vid” sau masaj de aspiratie) SI (arsuri SAU cicatrici SAU fibroblasti SAU colagen SAU elastina SAU piele SAU derm SAU epiderma SAU “TGF beta” sau “tesutul conjunctiv”). Doi autori au identificat si au verificat independent fiecare studiu in functie de criteriile de includere.
Extragerea datelor si evaluarea calitatii
Cei doi autori au extras date din publicatiile incluse. Datele extrase au inclus autorii si titlul de studiu, anul publicarii, numarul de pacienti, dimensiunea studiului si informatiile metodologice. Alte date extrase au inclus rezultatele si efectele adverse.
Calitatea metodologica a studiilor incluse a fost evaluata utilizand listele de verificare a metodologiei corespunzatoare din reteaua de orientari interculturale scotiene (SIGN). In afara de aceasta, o scala de evaluare a literaturii auto-dezvoltata pentru cicatrici adaptata din scala de evaluare metodologica a calitatii Miller si completata cu elemente din SIGN.