Bluza traditionala romaneasca se numeste „ie” si este una dintre cele mai importante piese de folclor din Romania. Cu maneci largi, motive traditionale si culori naturale, aceasta bluza a inspirat multi designeri de moda, iar recent a inceput sa primeasca tot mai mult renume international.
Ia sau bluza romaneasca, este un element important de imbracaminte in costumul traditional popular purtat de femei si sarbatorit pe 24 iunie in fiecare an de Ziua Internationala a Bluzei Romanesti. Poreclita camasa carpatica sau camasa dacica, originile ei merg mult pana la vechea civilizatie dacica. De fapt, bluza romaneasca a fost infatisata pe diverse basoreliefuri datand acum 2000 de ani. In timpurile moderne, specialistii considera ca este contributia poporului roman la diversitatea imbracamintei europene.
Pe langa manecile taiate tipice si cu manecile largi, bluza romaneasca este infrumusetata cu broderii in culori naturale, combinate armonios. De-a lungul timpului, a fost purtat de tarani, artisti si regalitate. Mai mult, bluza romaneasca i-a inspirat pe artisti distinsi, cum ar fi Henri Matisse, care a pictat celebra “La blouse roumaine “.
Tipuri de bluze romanesti – arta broderiei populare
Bluza romaneasca este confectionata din panza de bumbac alb, in sau matase. Este impodobit cu motive de broderie romanesti, in special la maneci, piept si gat.
Lucrul interesant este ca fiecare regiune a Romaniei are un stil unic de ie traditionala romaneasca lucrata si brodata manual. Cel mai folosit model pentru bluza romaneasca este cel cu broderie realizata pe umeri, denumita camasa cu altita (camasa cu altita). Puteti gasi acest lucru in zona Bucovinei, Moldova, Oltenia, Muntenia, Bran si Covasna.
Camasa cu tablie (camasa cu cap) puteti gasi in Hunedoara, zona Padureni si Arad. Se caracterizeaza prin ornamentatie bogata pe maneci fara pliuri. Modelul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre toate, cu un impact vizual deosebit.
In Sibiu si in sudul Transilvaniei gasim un nou stil de bluza populara traditionala. Pe umarul iei exista o banda ornamentala numita umar sau umeras (camasa cu umar). O decorare similara este vazuta pe cot, de unde si denumirea de ” cot pisti “.
In Saliste, exista o bluza traditionala unica numita ia cu ciocanele (ia cu ciocane). Este decorata predominant cu culori negre, iar broderia este inlocuita de panglici negre cusute pe camasa. In unele cazuri, insertiile sunt rosii, galbene sau albastre si, mai rar, fire de aur.
Camasa cu lancez se gaseste in sudul si estul Transilvaniei. Se caracterizeaza prin aparitia unei benzi ornamentale sub guler, ca un galon. Este de fapt o camasa cu volane numita furaj.
Camasa cu platca (camasa cu insertie) este bluza traditionala traditionala Maramures si Bihor romaneasca impartita in doua subcategorii: camasa Oas (galben cromatic) si camasa Maramures (unde predomina verdele). Decorarea pe umar este in ambele creeaza un fel de fagure.
In imbracaminte romaneasca, puteti gasi, de asemenea Camasa incarcata (tricou incarcat) si Camasa cu chiept / ciupag. Primul are decoratiuni din bumbac, matase si chiar margele, iar cel de-al doilea se remarca prin broderia bogata de pe piept realizata din ornamente geometrice.